Drożdżówka z serem i dżemem malinowym
Ta bułka drożdżowa jest wyjątkowo mięciutka i puszysta. U mnie z dodatkiem sera i dżemu malinowego, i z kruszonką, ale możesz pominąć te dodatki, i tak będzie pyszna. Do jej przygotowania polecam użycie miksera, bo surowe ciasto jest bardzo luźne i zagniatanie go ręką może być dość trudne. Jednak to właśnie konsystencja ciasta nadaje gotowej bułce delikatność.
Składniki (blacha 25 na 30 cm):
Zaczyn:
300 ml ciepłego mleka
3 pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
50 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
Do ciasta:
450 g mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
200 g półtłustego twarogu
1 łyżeczka śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
cukier do smaku
Wszytkie składniki bardzo dokładnie rozgniatam widelcem, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Dodatkowo:
dżem malinowy
Kruszonka:
50 g półmiękkiego masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszam drożdże, dodaję oba cukry i mąkę.
Dokładnie mieszam.
Zaczyn wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C na 15-20 minut.
Ciasto:
Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn oraz żółtka i jajko.
Wyrabiam ciasto końcówką typu hak, najpierw na niskich obrotach, potem na średnich, przez ok. 5 minut.
Po tym czasie stopniowo wlewam masło, wyrabiam od momentu kiedy ciasto będzie jednolite jeszcze przez 5 minut.
Ciasto będzie luźne.
Wyrobione ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (jeśli misa jest metalowa lub szklana, może to być piekarnik) na 20-30 minut, do podwojenia objętości.
Kruszonka:
W czasie, gdy ciasto wyrasta, warto przygotować kruszonkę.
Najpierw do masła dodaję cukier i rozcieram wszystko w palcach do połączenia, po czym wsypuję mąkę i rozcieram do uzyskania charakterystycznych grudek.
Złożenie i pieczenie:
Po wyrośnięciu można ciasto, po uprzednim odgazowaniu, czyli uderzeniu w nie dłonią, po prostu wyłożyć do nasmarowanej masłem i posypanej mąką blachy, i odstawić do wyrośnięcia.
Będzie to wersja bez dodatków, po upieczeniu pyszna do posmarowania masłem i np. miodem.
W wersji z dodatkami:
ciasto wykładam na dość mocno podsypaną mąką stolnicę, nadaję mu kształt prostokąta.
Całość smaruję masą serową, dodaję też dżem, jak na zdjęciu.
Zwijam w roladę i najlepiej nitką przecinam na porcje grubości ok. 3 cm.
Układam je na blasze wyłożonej papierem (lub posmarowanej masłem i posypanej mąką), odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przed pieczeniem bułkę posypuję kruszonką.
Piekę przez ok. 40-45 minut, do zarumienienia (w wersji bez dodatków ok. 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz