Szukaj na blogu

Drożdżówka z serem i dżemem malinowym

Ta bułka drożdżowa jest wyjątkowo mięciutka i puszysta. U mnie z dodatkiem sera i dżemu malinowego, i z kruszonką, ale możesz pominąć te dodatki, i tak będzie pyszna. Do jej przygotowania polecam użycie miksera, bo surowe ciasto jest bardzo luźne i zagniatanie go ręką może być dość trudne. Jednak to właśnie konsystencja ciasta nadaje gotowej bułce delikatność.




Składniki (blacha 25 na 30 cm):

Zaczyn:

300 ml ciepłego mleka

3 pełne łyżki cukru

1 pełna łyżka cukru waniliowego

50 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

Do ciasta:

450 g mąki pszennej

1 jajko

3 żółtka

80 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

200 g półtłustego twarogu

1 łyżeczka śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

cukier do smaku

Wszytkie składniki bardzo dokładnie rozgniatam widelcem, do uzyskania w miarę jednolitej masy.

Dodatkowo:

dżem malinowy

Kruszonka:

50 g półmiękkiego masła

50 g cukru

100 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszam drożdże, dodaję oba cukry i mąkę. 

Dokładnie mieszam.

Zaczyn wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C na 15-20 minut.

Ciasto:

Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn oraz żółtka i jajko.

Wyrabiam ciasto końcówką typu hak, najpierw na niskich obrotach, potem na średnich, przez ok. 5 minut.

Po tym czasie stopniowo wlewam masło, wyrabiam od momentu kiedy ciasto będzie jednolite jeszcze przez 5 minut.

Ciasto będzie luźne.

Wyrobione ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (jeśli misa jest metalowa lub szklana, może to być piekarnik) na 20-30 minut, do podwojenia objętości.

Kruszonka:

W czasie, gdy ciasto wyrasta, warto przygotować kruszonkę.

Najpierw do masła dodaję cukier i rozcieram wszystko w palcach do połączenia, po czym wsypuję mąkę i rozcieram do uzyskania charakterystycznych grudek.

Złożenie i pieczenie:

Po wyrośnięciu można ciasto, po uprzednim odgazowaniu, czyli uderzeniu w nie dłonią, po prostu wyłożyć do nasmarowanej masłem i posypanej mąką blachy, i odstawić do wyrośnięcia. 

Będzie to wersja bez dodatków, po upieczeniu pyszna do posmarowania masłem i np. miodem.

W wersji z dodatkami:

ciasto wykładam na dość mocno podsypaną mąką stolnicę, nadaję mu kształt prostokąta.

Całość smaruję masą serową, dodaję też dżem, jak na zdjęciu.

Zwijam w roladę i najlepiej nitką przecinam na porcje grubości ok. 3 cm.

Układam je na blasze wyłożonej papierem (lub posmarowanej masłem i posypanej mąką), odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przed pieczeniem bułkę posypuję kruszonką.

Piekę przez ok. 40-45 minut, do zarumienienia (w wersji bez dodatków ok. 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger