Zapiekanki z pastą jajeczną
Koniecznie zrób takie zapiekanki, smakują rewelacyjnie! My je uwielbiamy, i praktycznie za każdym razem, kiedy szykuję pastę jajeczną, część wykorzystuję właśnie po to, żeby zrobić te pyszności.
Przepis na moje wszystkie pasty jajeczne TUTAJ
Przepis na moje wszystkie pasty jajeczne TUTAJ
Składniki:
dowolne pieczywo, świetnie nada się bułka typu poznańska, lub chleb tostowy, ale możesz również użyć ciemnego pieczywa
odrobina masła (można pominąć, jednak moim zdaniem dodaje całości smaku)
tarty żółty ser, np. mozzarella
czerwony pomidor
posiekany szczypiorek
oraz pasta jajeczna, do tego przepisu zazwyczaj robię taką:
6 jajek, świeżo ugotowanych na twardo, najlepiej wiejskich
1-1,5 czubatej łyżki niezbyt ostrego majonezu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka curry
do smaku: sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie pasty:
Jeszcze ciepłe jajka obieram i kroję w drobną kostkę, przekładam do miski.
Dodaję majonez, musztardę, curry i szczypiorek, dokładnie mieszam.
Na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie zapiekanek:
Pieczywo kroję na kromki i lekko smaruję je masłem.
Na każdej kromce rozkładam dość grubą warstwę pasty jajecznej.
Na paście układam plasterki pomidora, lekko je solę.
Całość posypuję startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane zapiekanki układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika i piekę do zezłocenia sera w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz