Szukaj na blogu

Pieczony indyk do sałatek

Ten sposób przygotowania mięsa gwarantuje, że będzie pełne smaku, soczyste i delikatne. 


Składniki:

300-400 g fileta z piersi indyka

2-3 łyżki soku z cytryny

Marynata:

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

2 łyżki oliwy lub oleju

1/3 łyżeczki miodu, lub 1 łyżeczka musztardy miodowej

1 łyżeczka soli

duża szczypta mielonego czarnego pieprzu

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki curry

pół łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

Mięso kroję na 2-3 mniejsze kawałki, skrapiam cytryną.

Dokładnie mieszam wszystkie składniki marynaty, wkładam do niej mięso, mieszam.

Tak przygotowane zostawiam na noc w lodówce.

Następnego dnia mięso (razem z pozostałą marynatą) przekładam do worka do pieczenia, i piekę przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu mięso zostawiam na 10 minut, by odpoczęło, i dopiero kroję.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger