Pieczony indyk do sałatek
Ten sposób przygotowania mięsa gwarantuje, że będzie pełne smaku, soczyste i delikatne.
Składniki:
300-400 g fileta z piersi indyka
2-3 łyżki soku z cytryny
Marynata:
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy lub oleju
1/3 łyżeczki miodu, lub 1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
Mięso kroję na 2-3 mniejsze kawałki, skrapiam cytryną.
Dokładnie mieszam wszystkie składniki marynaty, wkładam do niej mięso, mieszam.
Tak przygotowane zostawiam na noc w lodówce.
Następnego dnia mięso (razem z pozostałą marynatą) przekładam do worka do pieczenia, i piekę przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu mięso zostawiam na 10 minut, by odpoczęło, i dopiero kroję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz