Szukaj na blogu

Musaka

Apetyczna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym, zapieczona z sosem beszamelowym to na chłodny czas po prostu obiad idealny! 

W mojej wersji jest z ziemniakami, co sprawia że jest jeszcze bardziej sycąca.




Składniki:

400 g nietłustego mięsa mielonego, u mnie z indyka

1 spora cebula

1 duży ząbek czosnku

do mięsa: 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

3-4 łyżki oleju

Dodatkowo:

4-5 średniej wielkości ziemniaków

2 średniej wielkości bakłażany

5 łyżek oliwy do posmarowania bakłażanów

3-4 łyżki oleju do smażenia ziemniaków

ok. 50 g startego żółtego sera

sól i pieprz 

kilka pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół 

2-3 łyżki startego parmezanu

Sos beszamelowy:

2,5 szklanki mleka 3,2 %

pół kostki masła 83%

2 pełne łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

pół płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Zaczynam od sosu beszamelowego:

Odlewam pół szklanki mleka, mieszam je dokładnie z mąką.

Pozostałe mleko wlewam do rondla, dodaję masło, podgrzewam do zagotowania.

Dodaję przyprawy, mieszam.

Zestawiam rondelek z ognia, i stopniowo, ciągle mieszając (najlepiej rózgą kuchenną), wlewam zawiesinę z mąką.

Ponownie stawiam rondelek na ogniu, i mieszając podgrzewam do zgęstnienia sosu.

Przygotowanie składników:

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni C.

Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.

Na blachę wlewam 2 łyżki oliwy, rozprowadzam ją pędzelkiem.

Bakłażany kroję na półcentymetrowe plastry, rozkładam na blasze, smaruję pozostałą oliwą, oprószam solą.

Blachę wstawiam do piekarnika na ok. pół godziny, w połowie czasu odwracam plastry bakłażanów.

W międzyczasie obrane i umyte ziemniaki kroję na plastry grubości 4-5 mm, rozgrzewam olej na patelni, przekładam pokrojone ziemniaki.

Oprószam je solą i pieprzem, i smażę, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i się zarumienią.

Podsmażone odstawiam.

Na drugiej patelni na małej ilości oleju podsmażam do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a gdy się podsmaży dodaję mielone mięso.

Dodaję przyprawy (paprykę, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek) i mieszając smażę ok. 8 minut.

Złożenie zapiekanki:

Formę do pieczenia smaruję oliwą, można ją lekko oprószyć bułką tartą.

Na dnie formy rozkładam wcześniej podsmażone ziemniaki, posypuję je startym serem.

Polewam kilkoma łyżkami sosu beszamelowego.

Rozkładam równomiernie podsmażone mięso, a na nim plastry bakłażanów.

Całość zalewam pozostałym sosem, układam pomidorki, oprószam pieprzem, posypuję startym parmezanem.

Zapiekankę piekę przez 30 minut w 190 stopniach C (bez termoobiegu).








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger