Serniczki bananowe
Zachciało nam się w niedzielny poranek czegoś dobrego, więc zrobiłam delikatne serniczki, z dodatkiem banana. Bardzo pyszne!
Składniki (ok. 10 placków):
1 średni dojrzały banan
1 jajko
135 g serka śmietankowego
0,5 szklanki mąki pszennej
niepełne pół łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
1 banan
syrop klonowy lub miód
olej do smażenia
Przygotowanie:
Banana rozgniatam widelcem na papkę, dodaję jajko i serek śmietankowy, ponownie wszystko rozgniatam do połączenia.
Dodaję proszek do pieczenia, cukier i mąkę, mieszam do uzyskania jednolitego ciasta.
Rozgrzewam olej na patelni (sporo, placki go potrzebują 😋), wykładam po łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu placki przekładam na chwilę na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na czystą patelnię przekładam banana pokrojonego w plasterki, wlewam trochę syropu klonowego lub miodu, i smażę przez 2-3 minuty, po czym wykładam go na placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz