Puszysty sernik z brzoskwiniami
Puszysty sernik z brzoskwiniami na kruchym, ciemnym spodzie, z kruszonką na górze - delikatny i bardzo smaczny.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Kruchy spód:
250 g mąki pszennej
20 g kakao
90 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
140 g miękkiego masła
3 żółtka
Masa serowa:
180 g miękkiego masła
230 g cukru pudru
3 żółtka
3 białka
900 g twarogu z wiaderka
60 g mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 cytryny
Kruszonka:
60 g masła
60 g cukru
120 g mąki pszennej
Dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń (820 g całość, 470 g waga owoców po odsączeniu)
masło do posmarowania blachy
mąka do posypania blachy
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Wszystkie składniki na kruchy spód umieszczam w misce, i zagniatam do uzyskania jednolitego ciasta.
Tym ciastem wyklejam spód blachy (wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką). Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 20 minut.
Masa serowa:
Brzoskwinie dokładnie odsączam na sicie, po czym kroję w niewielką kostkę.
W misie miksera umieszczam miękkie masło i cukier puder.
Miksuję na maksymalnych obrotach, aż masło stanie się białe i puszyste.
Wtedy, nie przerywając miksowania, dodaję kolejno żółtka.
Następnie, dalej miksując, dodaję po łyżce ser, a na końcu zmniejszam obroty i dodaję mąkę ziemniaczaną.
Oddzielnie ubijam na sztywną pianę białka, i dodaję je do masy serowej razem ze startą skórką z cytryny. Delikatnie mieszam masę łopatką, dodaję pokrojone brzoskwinie, i jeszcze raz mieszam.
Masę serową wykładam na podpieczony spód, wyrównuję.
Kruszonka:
Masło rozcieram w palcach z cukrem, po czym dodaję mąkę, i jeszcze raz rozcieram, do uzyskania charakterystycznych grudek.
Kruszonką posypuję masę serową.
Pieczenie:
Sernik piekę w 170 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom, piekarnika, bez termoobiegu) przez 70-80 minut. Kruszonka powinna być złota i chrupiąca.
Tuż po upieczeniu sernik wyjmuję z piekarnika, i jeszcze gorący dokładnie okrajam wzdłuż brzegów blachy, Dzięki temu równo opadnie.
Kroję gdy jest zupełnie zimny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz