Szukaj na blogu

Kluski ziemniaczane z masłem i pietruszką

Mam ostatnio fazę na kluski z ziemniaków, sporo ich ostatnio jedliśmy, więc dziś postanowiłam trochę odmienić formę ich podania. Inny kształt, i trochę dodatków sprawiło, że danie jest bardzo ciekawe, i całkiem odmienne w smaku niż np. tradycyjne kopytka. Polecam do wypróbowania!


Składniki:

Kluski:

500 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków typu C (ziemniaki warto ugotować w osolonej wodzie)

1 niewielkie jajko

150 g mąki pszennej plus trochę do podsypania

Dodatkowo:

1 łyżka masła klarowanego

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

2 ząbki czosnku

starty parmezan do posypania

płatki chili do posypania

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę, dodaję jajko i mąkę, w razie potrzeby również sól. 

Zagotowuję wodę z solą w dużym garnku.

Zagniatam ciasto (krótko, tylko do połączenia, bo im dłużej się to ciasto zagniata, tym robi się rzadsze i będzie potrzebować coraz więcej mąki - w efekcie kluski będą twarde i niesmaczne).

Od razu dzielę ciasto na kilka części, spłaszczam na grubość 1 cm.

W tym momencie można na cieście zrobić dowolny wzorek, jak wykorzystałam do tego tłuczek do mięsa.

Wykrajam niewielkie trójkąty i od razu wrzucam kluski na wrzącą wodę.

Gotuję 3-5 minut od wypłynięcia, wyjmuję na talerze z odrobiną oleju, by się nie posklejały.

Na patelni średnio nagrzanej rozgrzewam masło klarowane, wrzucam posiekany czosnek i smażę go 10 sekund, mieszając.

Od razu wrzucam kluski, dodaję też posiekaną natkę pietruszki, i mieszając podgrzewam kilka minut.

Wykładam na talerz, posypuję startym parmezanem i płatkami chili, od razu podaję.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger