Kluski ziemniaczane z masłem i pietruszką
Mam ostatnio fazę na kluski z ziemniaków, sporo ich ostatnio jedliśmy, więc dziś postanowiłam trochę odmienić formę ich podania. Inny kształt, i trochę dodatków sprawiło, że danie jest bardzo ciekawe, i całkiem odmienne w smaku niż np. tradycyjne kopytka. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
Kluski:
500 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków typu C (ziemniaki warto ugotować w osolonej wodzie)
1 niewielkie jajko
150 g mąki pszennej plus trochę do podsypania
Dodatkowo:
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
starty parmezan do posypania
płatki chili do posypania
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę, dodaję jajko i mąkę, w razie potrzeby również sól.
Zagotowuję wodę z solą w dużym garnku.
Zagniatam ciasto (krótko, tylko do połączenia, bo im dłużej się to ciasto zagniata, tym robi się rzadsze i będzie potrzebować coraz więcej mąki - w efekcie kluski będą twarde i niesmaczne).
Od razu dzielę ciasto na kilka części, spłaszczam na grubość 1 cm.
W tym momencie można na cieście zrobić dowolny wzorek, jak wykorzystałam do tego tłuczek do mięsa.
Wykrajam niewielkie trójkąty i od razu wrzucam kluski na wrzącą wodę.
Gotuję 3-5 minut od wypłynięcia, wyjmuję na talerze z odrobiną oleju, by się nie posklejały.
Na patelni średnio nagrzanej rozgrzewam masło klarowane, wrzucam posiekany czosnek i smażę go 10 sekund, mieszając.
Od razu wrzucam kluski, dodaję też posiekaną natkę pietruszki, i mieszając podgrzewam kilka minut.
Wykładam na talerz, posypuję startym parmezanem i płatkami chili, od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz