Śmietankowy deser z biszkoptami
Bardzo kremowy, prosty i przesmaczny deserek z wykorzystaniem biszkoptów.
Krem to połączenie lekko słonego serka, śmietanki kremówki i mleka skondensowanego, co daje naprawdę fajne połączenie smakowe. I nie, krem nie jest za słodki!
Ostrzegam jednak, że to deser dla cierpliwych, po choć nie robi się go długo, to potrzebuje czasu w lodówce, żeby ciastka zrobiły się całkiem mięciutkie.
Składniki (deser zrobiłam w keksówce o wymiarach dna 23 x 9 cm):
400 g serka śmietankowego (kanapkowego)
200 g słodzonego mleka skondensowanego
200 g dobrze schłodzonej, słodkiej śmietanki 36%
podłużne biszkopty
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Serek przekładam do naczynia i miksuję przez kilka minut, żeby zrobił się całkiem gładki.
Dodaję mleko skondensowane, ponownie miksuję do połączenia.
W innym naczyniu ubijam mikserem śmietankę (musi być wcześniej dobrze schłodzona), a gdy zgęstnieje zmniejszam obroty i dodaję po łyżce serem z mlekiem, aż do wyczerpania.
Podłużne naczynie, u u mnie to keksówka, wykładam folią spożywczą.
Na dno wykładam dwie łyżki kremu, rozsmarowuję go równo.
Układam warstwę biszkoptów, wykładam połowę kremu.
Ścieram czekoladę na drobnej tarce i 1/3 ilości posypuję całą powierzchnię kremu.
Układam następną warstwę biszkoptów, wykładam resztę kremu, dokładnie go rozsmarowuję.
Szczelnie zawijam deser i odstawiam do lodówki.
Deser będzie smakował najlepiej, kiedy biszkopty całkiem zmiękną - u mnie minęły 2 doby.
Po schłodzeniu wyjmuję z keksówki, usuwam folię, odwracam, a górę oprószam pozostałą czekoladą.
Deser podaję pokrojony w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz