Szukaj na blogu

Śmietankowy deser z biszkoptami

Bardzo kremowy, prosty i przesmaczny deserek z wykorzystaniem biszkoptów. 

Krem to połączenie lekko słonego serka, śmietanki kremówki i mleka skondensowanego, co daje naprawdę fajne połączenie smakowe. I nie, krem nie jest za słodki!

Ostrzegam jednak, że to deser dla cierpliwych, po choć nie robi się go długo, to potrzebuje czasu w lodówce, żeby ciastka zrobiły się całkiem mięciutkie.



Składniki (deser zrobiłam w keksówce o wymiarach dna 23 x 9 cm):

400 g serka śmietankowego (kanapkowego) 

200 g słodzonego mleka skondensowanego

200 g dobrze schłodzonej, słodkiej śmietanki 36%

podłużne biszkopty

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Serek przekładam do naczynia i miksuję przez kilka minut, żeby zrobił się całkiem gładki.

Dodaję mleko skondensowane, ponownie miksuję do połączenia.

W innym naczyniu ubijam mikserem śmietankę (musi być wcześniej dobrze schłodzona), a gdy zgęstnieje zmniejszam obroty i dodaję po łyżce serem z mlekiem, aż do wyczerpania.

Podłużne naczynie, u u mnie to keksówka, wykładam folią spożywczą.

Na dno wykładam dwie łyżki kremu, rozsmarowuję go równo.

Układam warstwę biszkoptów, wykładam połowę kremu.

Ścieram czekoladę na drobnej tarce i 1/3 ilości posypuję całą powierzchnię kremu.

Układam następną warstwę biszkoptów, wykładam resztę kremu, dokładnie go rozsmarowuję.

Szczelnie zawijam deser i odstawiam do lodówki.

Deser będzie smakował najlepiej, kiedy biszkopty całkiem zmiękną - u mnie minęły 2 doby.

Po schłodzeniu wyjmuję z keksówki, usuwam folię, odwracam, a górę oprószam pozostałą czekoladą.

Deser podaję pokrojony w plastry.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger