Szukaj na blogu

Rożki z kapusty z mięsem i pieczarkami

Bardzo ciekawe i smaczne pieczone mini-gołąbki, bo chyba tym tak naprawdę są moje rożki. Miałam zbyt małą główkę kapusty na tradycyjne gołąbki, więc wymyśliłam takie - są pieczone, a farsz jest mięsno-pieczarkowy. 




Składniki:

mała główka białej kapusty

0,5 kg mięsa mielonego z indyka

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 mała marchewka

3-4 niewielkie pieczarki

3 łyżki oleju do smażenia plus 2 do wylania na dno naczynia przed pieczeniem 

1 łyżka przecieru pomidorowego

do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Zaczynam od odgotowania kapusty, liście powinny być miękkie.

Oddzielam je i pozostawiam do przestygnięcia, a następnie każdy dzielę na pół, jednocześnie odcinając twardy środek.

Farsz: 

na patelni rozgrzewam olej, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i startą na drobnej tarce marchewkę.

Smażę razem przez 3-4 minuty, po czym dodaję mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko wstępnie doprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością ziół prowansalskich.

Podsmażam razem na średnim ogniu, rozdzielając mięso łopatką, przez ok. 10 minut, dodaję starte pieczarki i smażę jeszcze 5 minut.

Na końcu dodaję przecier pomidorowy, mieszam, chwilkę przesmażam, doprawiam ostatecznie do smaku.

Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

Zwijanie rożków:

Na każdym kawałku liścia kapusty układam małą ilość ciepłego farszu, mniej niż łyżeczkę.

Zwijam rożek, z szerszej strony wciskam końcówki liścia palcem do środka, co sprawi, że rożki nie będą się rozwijały.

Pieczenie:

Na dno naczynia wlewam olej, układam rożki, mogą leżeć jeden na drugim.

Przykrywam szczelnie naczynie i piekę w temperaturze 180 stopni C. ok. 40-45 minut (lub dłużej, liście kapusty powinny być po upieczeniu zupełnie mięciutkie).


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger