Rożki z kapusty z mięsem i pieczarkami
Bardzo ciekawe i smaczne pieczone mini-gołąbki, bo chyba tym tak naprawdę są moje rożki. Miałam zbyt małą główkę kapusty na tradycyjne gołąbki, więc wymyśliłam takie - są pieczone, a farsz jest mięsno-pieczarkowy.
Składniki:
mała główka białej kapusty
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
3-4 niewielkie pieczarki
3 łyżki oleju do smażenia plus 2 do wylania na dno naczynia przed pieczeniem
1 łyżka przecieru pomidorowego
do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Zaczynam od odgotowania kapusty, liście powinny być miękkie.
Oddzielam je i pozostawiam do przestygnięcia, a następnie każdy dzielę na pół, jednocześnie odcinając twardy środek.
Farsz:
na patelni rozgrzewam olej, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i startą na drobnej tarce marchewkę.
Smażę razem przez 3-4 minuty, po czym dodaję mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko wstępnie doprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością ziół prowansalskich.
Podsmażam razem na średnim ogniu, rozdzielając mięso łopatką, przez ok. 10 minut, dodaję starte pieczarki i smażę jeszcze 5 minut.
Na końcu dodaję przecier pomidorowy, mieszam, chwilkę przesmażam, doprawiam ostatecznie do smaku.
Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Zwijanie rożków:
Na każdym kawałku liścia kapusty układam małą ilość ciepłego farszu, mniej niż łyżeczkę.
Zwijam rożek, z szerszej strony wciskam końcówki liścia palcem do środka, co sprawi, że rożki nie będą się rozwijały.
Pieczenie:
Na dno naczynia wlewam olej, układam rożki, mogą leżeć jeden na drugim.
Przykrywam szczelnie naczynie i piekę w temperaturze 180 stopni C. ok. 40-45 minut (lub dłużej, liście kapusty powinny być po upieczeniu zupełnie mięciutkie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz