Szukaj na blogu

Rogaliki francuskie z budyniem

Ciasto francuskie umożliwia szybkie przygotowanie czegoś pysznego, więc jest idealne kiedy nie mamy czasu na tradycyjne ciasta. Można z niego w trochę ponad pół godziny wyczarować na przykład takie pyszne rogaliki z nadzieniem budyniowo-jogurtowym. Polecam dla zabieganych!




Składniki (12-16 rogalików):

2 płaty gotowego ciasta francuskiego ( po 275 g każdy)

1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem (40 g)

1 mały (120 do 150 g) naturalny lub owocowy jogurt, u mnie brzoskwiniowy

mleko do posmarowania rogalików

cukier trzcinowy lub zwykły do posypania rogalików

Przygotowanie:

Suchy budyń dokładnie mieszam z jogurtem.

Z ciasta francuskiego wycinam 6 do 8 trójkątków, po czym u nasady każdego wykładm po łyżeczce masy budyniowej, lekko rozsmarowując ją ku górze trójkąta. 

Następnie, zaczynajac od podstawy trójkąta, zwijam rogaliki.

Zwinięte rogaliki układam na basze wyłożonej papierem, i smaruję mlekiem. Posypuję je też lekko cukrem.

Tak przygotowane rogaliki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger