Rogaliki francuskie z budyniem
Ciasto francuskie umożliwia szybkie przygotowanie czegoś pysznego, więc jest idealne kiedy nie mamy czasu na tradycyjne ciasta. Można z niego w trochę ponad pół godziny wyczarować na przykład takie pyszne rogaliki z nadzieniem budyniowo-jogurtowym. Polecam dla zabieganych!
Składniki (12-16 rogalików):
2 płaty gotowego ciasta francuskiego ( po 275 g każdy)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem (40 g)
1 mały (120 do 150 g) naturalny lub owocowy jogurt, u mnie brzoskwiniowy
mleko do posmarowania rogalików
cukier trzcinowy lub zwykły do posypania rogalików
Przygotowanie:
Suchy budyń dokładnie mieszam z jogurtem.
Z ciasta francuskiego wycinam 6 do 8 trójkątków, po czym u nasady każdego wykładm po łyżeczce masy budyniowej, lekko rozsmarowując ją ku górze trójkąta.
Następnie, zaczynajac od podstawy trójkąta, zwijam rogaliki.
Zwinięte rogaliki układam na basze wyłożonej papierem, i smaruję mlekiem. Posypuję je też lekko cukrem.
Tak przygotowane rogaliki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz