Kiszona kapusta zasmażana z jabłkiem
Mąż poprosił dziś o klasyczny obiad, więc był schabowy z ziemniaczkami, i zrobiłam do niego zasmażaną kiszoną kapustę. Uduszona z cebulą i jabłkiem jest lekko pikantna i jednocześnie delikatna w smaku.
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
500 g kiszonej kapusty
2 spore cebule
1 średniej wielkości, słodkie jabłko
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
ok. pół szklanki wody do podlewania
do smaku sól i pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka posiekanego koperku
duża szczypta majeranku
Przygotowanie:
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.
Lekko siekam kapustę, a obrane cebule kroję na półplasterki.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam cebulę, oprószam ją solą i smażę na średnim ogniu do chwili, kiedy się ładnie zeszkli i lekko zacznie rumienić.
Wtedy dokładam kapustę i posiekany czosnek, mieszając smażę wszystko ok. 5 minut.
Wlewam wodę, przykrywam patelnię i duszę kapustę 10-15 minut, powinna ładnie zmięknąć (woda odparuje).
Obrane jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami, dokładam na patelnię, mieszam i ponownie bez pokrywki smażę 5 minut.
Dodaję sos sojowy, koperek oraz sól i pieprz do smaku, przykrywam i duszę jeszcze kilka minut.
Podaję gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz