Szukaj na blogu

Kiszona kapusta zasmażana z jabłkiem

Mąż poprosił dziś o klasyczny obiad, więc był schabowy z ziemniaczkami, i zrobiłam do niego zasmażaną kiszoną kapustę. Uduszona z cebulą i jabłkiem jest lekko pikantna i jednocześnie delikatna w smaku.


Składniki (porcja na 2-3 osoby):

500 g kiszonej kapusty

2 spore cebule

1 średniej wielkości, słodkie jabłko

2-3 ząbki czosnku

3-4 łyżki oleju

ok. pół szklanki wody do podlewania

do smaku sól i pieprz

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka posiekanego koperku

duża szczypta majeranku 

Przygotowanie:

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.

Lekko siekam kapustę, a obrane cebule kroję na półplasterki.

Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam cebulę, oprószam ją solą i smażę na średnim ogniu do chwili, kiedy się ładnie zeszkli i lekko zacznie rumienić.

Wtedy dokładam kapustę i  posiekany czosnek, mieszając smażę wszystko ok. 5 minut.

Wlewam wodę, przykrywam patelnię i duszę kapustę 10-15 minut, powinna ładnie zmięknąć (woda odparuje).

Obrane jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami, dokładam na patelnię, mieszam i ponownie bez pokrywki smażę 5 minut.

Dodaję sos sojowy, koperek oraz sól i pieprz do smaku, przykrywam i duszę jeszcze kilka minut.

Podaję gorącą.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger