Smażony dorsz z czosnkiem i kaparami
Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb, i dziś polecam mój sprawdzony sposób jego przygotowania. Smażony na maśle klarowanym, z dodatkiem czosnku i kaparów, jest delikatny w smaku, bardzo soczysty i naprawdę pyszny. Moim zdaniem najlepiej smakuje podany z ziemniakami z wody, i chrupiącą sałatą z sosem czosnkowym.
Składniki (2 porcje):
2 kawałki fileta z dorsza, po ok. 150-200 g każdy
do przyprawienia ryby: sól, świeżo mielony czarny pierz, sok z połowy cytryny
dodatkowo: mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
1 pełna łyżka masła klarowanego (można je zamienić na olej lub oliwę, jednak smak ryby będzie trochę inny)
1 łyżeczka lekko posiekanych kaparów
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Dokładnie myję rybę, po czym osuszam ją ręcznikiem papierowym.
Z obu stron oprószam ją solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny.
Tak przygotowane kawałki obtaczam w mące.
Rozgrzewam na patelni masło klarowane, moc kuchenki ustawiam na trochę powyżej średniej - ryba powinna smażyć się nie za szybko, jednak należy też uważać, żeby masło nie było za zimne.
Wrzucam czosnek i smażę go 30 sekund, po czym wyjmuję i odkładam na chwilkę. Układam rybę (jeśli filet jest ze skórą, układam go tak by znajdowała się na górze).
Kiedy kawałki dorsza lekko zarumienią się, odwracam je na drugą stronę i na patelnię dorzucam kapary.
Smażę przez ok. 30 -40 sekund, po czym wcześniej podsmażony czosnek i kapary przenoszę na smażące się kawałki ryby.
W czasie smażenia lekko ruszam patelnią, by masło ładnie oblewało rybę z każdej strony.
Po usmażeniu od razu podaję, z dodatkiem gorących ziemniaków z wody, i dowolną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz