Jednogarnkowe: karkówka duszona z ziemniakami
Cały obiad w jednym garnku, bez brudzenia kolejnych, na dodatek prawie nie trzeba go pilnować. Karkówka duszona z ziemniakami, cebulą i ziołami. Wystarczy dodać jakąś surówkę i mamy wspaniały obiad.
Składniki (u mnie na 2 osoby, proporcje dobierzcie sami)
1 kg ziemniaków
2 plastry karkówki wieprzowej
2 duże cebule
2 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbijam, oprószam przyprawami. W brytfance (lub w wysokiej, szerokiej patelni) rozgrzewam olej, układam plastry karkówki i krótko obsmażam je z obu stron na rumiano. W międzyczasie obieram ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki kroję w ósemki, czosnek w plasterki a cebulę na duże kawałki; przekładam wszystko do miski i doprawiam wg uznania. Wyjmuję mięso, na tłuszcz po smażeniu wrzucam warzywa, na nich układam mięso. Dodaję gałązki tymianku i przykrywam brytfankę (patelnię). Smażę wszystko ok. 10 minut na niewielkim ogniu, po czym przekładam mięso na dno, warzywa na górę, dodaję masło, przykrywam, zmniejszam ogień do minimum i duszę aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zaglądam, czy nic się nie przypala - choć nie powinno, bo cebula wypuści sporo soku, z którego w połączeniu z tłuszczem wytworzy się sos.
Składniki (u mnie na 2 osoby, proporcje dobierzcie sami)
1 kg ziemniaków
2 plastry karkówki wieprzowej
2 duże cebule
2 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbijam, oprószam przyprawami. W brytfance (lub w wysokiej, szerokiej patelni) rozgrzewam olej, układam plastry karkówki i krótko obsmażam je z obu stron na rumiano. W międzyczasie obieram ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki kroję w ósemki, czosnek w plasterki a cebulę na duże kawałki; przekładam wszystko do miski i doprawiam wg uznania. Wyjmuję mięso, na tłuszcz po smażeniu wrzucam warzywa, na nich układam mięso. Dodaję gałązki tymianku i przykrywam brytfankę (patelnię). Smażę wszystko ok. 10 minut na niewielkim ogniu, po czym przekładam mięso na dno, warzywa na górę, dodaję masło, przykrywam, zmniejszam ogień do minimum i duszę aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zaglądam, czy nic się nie przypala - choć nie powinno, bo cebula wypuści sporo soku, z którego w połączeniu z tłuszczem wytworzy się sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz