Warstwowa sałatka z kurczakiem i kapustą
Na wieczór sylwestrowy planuję kilka sałatek i na pewno znajdzie się wśród nich sałatka z kurczakiem, bo to pyszne i pożywne danie. Sałatka warstwowa na dodatek pięknie wygląda na stole :)
Składniki (duża miska):
1 duży, podwójny filet z piersi kurczaka
do przyprawienia mięsa:
sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oleju
Warzywa:
1 średni zielony ogórek
1 puszka kukurydzy
kawałek białej kapusty
1 duża czerwona papryka
ok. 50 g żółtego sera, startego na drobnej tarce
posiekany szczypiorek
prażona cebulka do posypania
majonez
Przygotowanie:
Mięso warto zamarynować kilka godzin wcześniej: pokrojone na małe kawałki posypuję przyprawami, dokładnie mieszam i zostawiam w lodówce.
Przyprawionego kurczaka podsmażam do ładnego zrumienienia na oleju, po czym przykrywam patelnię i jeszcze, na małym ogniu, smażę 10-12 minut.
Warzywa:
Odsączam na sicie kukurydzę.
Z papryki wycinam gniazdo nasienne i kroję ją w małą kostkę.
Drobno szatkuję kawałek białej kapusty.
Ogórka (ze skórką) kroję w małą kostkę.
Złożenie:
Na dno miski wykładam podsmażonego kurczaka (po przestygnięciu), na niego wykładam ogórka, smaruję warstwą majonezu i lekko posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Następnie wykładam kukurydzę, na nią kapustę i paprykę, i znowu majonez.
Całość obficie posypuję posiekanym szczypiorkiem i na końcu prażoną cebulką.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz