Szukaj na blogu

Kurczak curry - pieczony

Kurczaka marynowałam w curry z miodem, oliwą i cebulką, a potem piekłam pod folią aluminiową, dzięki czemu jest mięciutki. Ostatnie kilkanaście minut rumienił się już bez przykrycia. Jest bardzo aromatyczny i dobrze komponuje się z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami. 





Składniki:

1 kg kawałków kurczaka (u mnie pałki)
1 średnia cebula
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
5 liści curry
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy do formy
szczypiorek
Przygotowanie:
Umyte i osuszone kawałki kurczaka przekładam do miski. Cebulę ścieram na tarce lub drobniutko siekam, przekładam do naczynia razem z curry, miodem, solą i pieprzem, wlewam oliwę i ucieram na pastę. Mieszanką dokładnie nacieram kurczaka i odstawiam na pół godziny. Na dno naczynia do pieczenia wlewam oliwę, wykładam kawałki mięsa, dokładam liście curry, przykrywam szczelnie folią aluminiową i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 25 minut.
Podaję z ryżem i surówką i posiekanym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger