Szukaj na blogu

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką

  Pomyślałam, że może się komuś przydać przepis na jedną z najbardziej tradycyjnych surówek obiadowych. To zresztą jedna z moich ulubionych surówek, pamiętam jej smak od dzieciństwa, lubiliśmy ją bardzo w domu. Różnica jest taka, że niestety niezbyt często udaje mi się teraz kupić swojską kapustę z beczki - zresztą takiej kapusty, jak robiła moja Babcia - jak dla mnie - nie robi nikt :)

 Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by kapusta była jasna, ta ciemna jest sztucznie zakwaszana.

 Surówka doskonale pasuje do smażonych mięs i ryby.





                  

Składniki:
400 g. odsączonej kapusty kiszonej
1 marchewka
2 nieduże, dość słodkie jabłka
1 średnia cebula 
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
3 łyżki oleju/oliwy
1 płaska łyżeczka cukru (można pominąć)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kapustę,  o ile jest zbyt kwaśna, przepłukuję na sicie, dokładnie odsączam, lekko siekam i przekładam do miski. Obrane marchewkę i jabłka ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do kapusty. Dodaję też bardzo drobno posiekaną cebulę i zioła. Doprawiam olejem/oliwą, cukrem, pieprzem i solą. Surówka powinna być przygotowana przynajmniej pół godziny przed podaniem.
Przepis wyniesiony z domu.


                    

 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger