Orkiszowe pierożki z warzywami
Pierożki z warzywami, tym razem z mąki orkiszowej, to pyszna propozycja na bezmięsny obiad. Podałam je polane zrumienioną bułką tartą, ze szklanką zimnej maślanki.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Farsz:
5-6 łodyg selera naciowego
1/2 niewielkiego kalafiora
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło
bułka tarta
Przygotowanie:
Farsz: Gotuję kalafiora do miękkości w lekko osolonej wodzie. Umyte łodygi selera siekam drobniutko, przekładam na patelnię z olejem, dodaję posiekaną drobno cebulkę, doprawiam solą i pierzem. Smażę 5-6 minut, do zeszklenia cebuli, po czym przekładam całość do miski i dodaję posiekany drobno kalafior. Wszystko doprawiam do smaku sola, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Ciasto: Składniki z wyjątkiem wody przekładam do miski, dolewam stopniowo wodę, by powstało elastyczne, miękkie ciasto. Wyrabiam je kilka minut, po czym dzielę na kilka części, by łatwiej było je rozwałkować. Wałkuję na cienkie placki, wykrajam dużą szklanką kółka. Na każde kółko nakładam porcję farszu, i zbierając w palcach ciasto (jak zakładki) sklejam pierożka w sakiewkę. Gotowe pierogi wrzucam do garnka z posoloną wodą, gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Podaję polane podsmażoną na maśle bułką tartą.
Przepisu autorski.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Farsz:
5-6 łodyg selera naciowego
1/2 niewielkiego kalafiora
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło
bułka tarta
Przygotowanie:
Farsz: Gotuję kalafiora do miękkości w lekko osolonej wodzie. Umyte łodygi selera siekam drobniutko, przekładam na patelnię z olejem, dodaję posiekaną drobno cebulkę, doprawiam solą i pierzem. Smażę 5-6 minut, do zeszklenia cebuli, po czym przekładam całość do miski i dodaję posiekany drobno kalafior. Wszystko doprawiam do smaku sola, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Ciasto: Składniki z wyjątkiem wody przekładam do miski, dolewam stopniowo wodę, by powstało elastyczne, miękkie ciasto. Wyrabiam je kilka minut, po czym dzielę na kilka części, by łatwiej było je rozwałkować. Wałkuję na cienkie placki, wykrajam dużą szklanką kółka. Na każde kółko nakładam porcję farszu, i zbierając w palcach ciasto (jak zakładki) sklejam pierożka w sakiewkę. Gotowe pierogi wrzucam do garnka z posoloną wodą, gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Podaję polane podsmażoną na maśle bułką tartą.
Przepisu autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz