Sałatka z kurczakiem, młodymi ziemniakami i kalafiorem
Sałatka, którą chcę Wam dziś pokazać jest lekka, idealna na letni obiad, przygotowana prawie bez tłuszczu, choć jednym z jej podstawowych składników jest kurczak. Dobrze jest podać ją na ciepło, więc warto zadbać, by wszystkie składniki przygotowywać równocześnie. A czy smaczna ? Bardzo! Dlatego serdecznie ją Wam polecam.
Składniki na 2-3 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 mały kalafior
7-8 małych, młodych ziemniaków
Marynata do kurczaka:
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
duża szczypta suszonego tymianku
duża szczypta suszonej szałwii
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta czarnego pieprzu
Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 niewielki ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
mała szczypta curry
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 łyżeczka oliwy do smażenia
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką, kalafiora dzielę na różyczki - gotuję razem w lekko posolonej wodzie do miękkości (kalafior trzeba wyjąć wcześniej).
Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty i nacieram nią mięso, odkładam je na minimum godzinę. Następnie smażę mięso na oliwie, na małym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony, by się zrumieniło. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę jeszcze 10 minut na minimalnym ogniu. Przekładam mięso na talerz, by odpoczęło.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki sosu.
Lekko przestudzone mięso kroję w ukośne plastry, ziemniaki podobnie. Układam na talerzach ziemniaki, kawałki kurczaka i różyczki kalafiora, oprószam wszystko drobno posiekanym szczypiorkiem. Podaję na ciepło, z sosem w oddzielnej miseczce.
Przepis autorski.
Składniki na 2-3 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 mały kalafior
7-8 małych, młodych ziemniaków
Marynata do kurczaka:
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
duża szczypta suszonego tymianku
duża szczypta suszonej szałwii
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta czarnego pieprzu
Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 niewielki ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
mała szczypta curry
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 łyżeczka oliwy do smażenia
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką, kalafiora dzielę na różyczki - gotuję razem w lekko posolonej wodzie do miękkości (kalafior trzeba wyjąć wcześniej).
Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty i nacieram nią mięso, odkładam je na minimum godzinę. Następnie smażę mięso na oliwie, na małym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony, by się zrumieniło. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę jeszcze 10 minut na minimalnym ogniu. Przekładam mięso na talerz, by odpoczęło.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki sosu.
Lekko przestudzone mięso kroję w ukośne plastry, ziemniaki podobnie. Układam na talerzach ziemniaki, kawałki kurczaka i różyczki kalafiora, oprószam wszystko drobno posiekanym szczypiorkiem. Podaję na ciepło, z sosem w oddzielnej miseczce.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz