Szafranowy dorsz z czerwonym ryżem pieczony w mleku
Lekki piątkowy obiad z pysznym dorszem atlantyckim - moja wariacja na temat ryby - upiekłam go bez tłuszczu, z czerwonym ryżem i bardzo aromatycznymi przyprawami ze sklepu Skworcu.pl
Smaczniutko i bardzo fit :)
Składniki na 1 osobę:
ok. 300 g. fileta z dorsza atlantyckiego
ok. 1,5 szklanki mleka
100 g. czerwonego ryżu, polecam sklep Skworcu
0,2 g. szafranu, polecam sklep Skworcu
świeżo starta gałka muszkatołowa
czosnek granulowany, polecam sklep Skworcu
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka cebulek szalotek
świeży estragon
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną rybę oprószam czosnkiem granulowanym i pieprzem. W rondelku podgrzewam lekko mleko, dosypuję szafran, świeżo startą gałkę muszkatołową i sól (ok. pół łyżeczki - ryby nie solimy). Podgrzewam chwilkę razem, by mleko przeszło smakiem przypraw (nie gotuję). Na dno naczynia do zapiekania wsypuję ryż, na nim układam rybę, dookoła obrane szalotki i świeży estragon. Na rybę wylewam mleko. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. 50 minut, sprawdzam w międzyczasie czy ryż jest miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz