Zupa krem z ziemniaków z jabłkiem, bananem i groszkiem ptysiowym
Wymyśliłam sobie kolejną kartoflankę, bo kartoflanki to ja bardzo lubię ;) Dziś zupa - krem, z dodatkiem podsmażanego jabłka, słodkiego banana, z aromatycznym tymiankiem i kuminem rzymskim. Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
groszek ptysiowy, polecam Produkty Cukiernicze Brześć
10-12 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
1 jabłko
3 ząbki czosnku
1 niewielki dojrzały banan
1,5 l. wody
2 łyżki oleju
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
duża szczypta curry
duża szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dorzucam obrane i drobno pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę mocno opalam na ogniu (lub na suchej patelni), wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków. Kumin rzymski ucieram w moździerzu, wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, dodaję pokrojone w kostkę (obrane) jabłko i gałązki tymianku, smażę do momentu gdy jabłko zacznie się rozpadać. Przekładam do garnka, dodaję też banana w kawałkach i posiekany czosnek. Wszystko miksuję na krem (wyjmuję cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i łodyżki tymianku) oprawiam do smaku curry, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Podaję z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
groszek ptysiowy, polecam Produkty Cukiernicze Brześć
10-12 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
1 jabłko
3 ząbki czosnku
1 niewielki dojrzały banan
1,5 l. wody
2 łyżki oleju
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
duża szczypta curry
duża szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dorzucam obrane i drobno pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę mocno opalam na ogniu (lub na suchej patelni), wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków. Kumin rzymski ucieram w moździerzu, wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, dodaję pokrojone w kostkę (obrane) jabłko i gałązki tymianku, smażę do momentu gdy jabłko zacznie się rozpadać. Przekładam do garnka, dodaję też banana w kawałkach i posiekany czosnek. Wszystko miksuję na krem (wyjmuję cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i łodyżki tymianku) oprawiam do smaku curry, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Podaję z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz