Szukaj na blogu

Aksamitny sos z grzybów leśnych

  Dzięki zawartości mleka i masła sos jest wyjątkowo aksamitny i delikatny w smaku, a nutka czosnku i rozmaryn nadają mu wyjątkowego charakteru. Jest pyszny. Tak pyszny że zjedliśmy go po prostu z ziemniaczkami z wody.








Składniki:

ok. 1 kg świeżych grzybów leśnych 
2 cebule
2 ząbki czosnku
2-3 listki świeżego rozmarynu
kilka łyżek oleju
1/2 szklanki mleka zagęszczonego ( 7,5%- do kawy)
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: 
 Oczyszczone grzyby kroję w niewielkie kawałki, lekko solę i partiami smażę na rumiano na patelni z niewielką ilością oleju (pod pokrywką). Przekładam usmażone grzyby do garnka. Na patelnię po smażeniu wrzucam posiekane drobno cebule i smażę je do zeszklenia, po czym przekładam z powrotem grzyby i posiekany drobno rozmaryn i razem duszę ok. 30 minut na niewielkim ogniu, wcześniej wlewając połowę mleka. Mieszam od czasu do czasu. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, resztę mleka, doprawiam solą i pieprzem i duszę jeszcze 10 minut. Na końcu dodaję zimne masło, mieszam do rozpuszczenia i podaję.
Przepis autorski. 





Grzyby

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger