Pomidory panierowane w otrębach
Lekkie i bardzo na czasie- smażone, panierowane w otrębach pomidory. Zapewniam Was, pychota. Jak się nie skusić na taki aksamitny, delikatny miąższ ukryty w chrupiącej skórce ? To podwieczorek lub kolacja, które można zjeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, pomimo że prosto z patelni.
Na ten pomysł wpadłam robiąc tego oto omleta z pomidorami.
2-3 pomidory, najlepiej podłużne i z niewielką ilością pestek
1 jajko
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki otrębów pszennych
oregano do posypania
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory kroję na grube plastry - ok. 3 cm. Jajko roztrzepuję w miseczce. Powierzchnie plastrów posypuję oregano, delikatnie wklepując zioła. Panieruję po kolei : w mące, w jajku, w otrębach. Układam na rozgrzanym oleju, delikatnie solę i smażę po 2-3 minuty z każdej strony. Odsączam pomidory na papierze. Podaję gorące z kawałkami sera pleśniowego i bazylią.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz