Szukaj na blogu

Kotlety z ciecierzycy

  Czytelnik zaglądający w miarę regularnie na mojego bloga zorientował się zapewne, że nad potrawy mięsne zdecydowanie przedkładam warzywne :) Ucieszyło mnie więc bardzo nawiązanie współpracy ze sklepem ekojawo.pl a właściwie dwoma sklepami, bo także jawo.2008. W obu tych miejscach można zaopatrzyć się w doskonałe, ekologiczne, pochodzenia roślinnego produkty. Po prostu raj :) Od nasion, przez przyprawy, orzechy, kasze, bakalie po oleje ( także kosmetyczne) i mąki. Będę więc sama próbować, a Wam polecać wypróbowane potrawy z ich udziałem.
 Zacznę od niezwykłych cieciorkowych kotlecików: zdrowych, pysznych, z powodzeniem zastępujących mięso...






Składniki:

1 szklanka ciecierzycy,  znajdziecie ją w sklepie ekojawo.pl
2 średnie cebule
2 kromki czerstwego ciemnego chleba
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka suszonego majeranku, który także można kupić w ekojawo.pl
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy do smażenia
1 łyżka oliwy do masy na kotlety
1 jajko
1 łyżka skrobi kukurydzianej z ekojawo.pl
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania 
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Ciecierzycę moczę na noc w zimnej wodzie ( ilość taka, żeby ją przykrywała na mniej więcej 1 cm). Następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie ok.40-50 minut. Ugotowaną ciecierzycę miksuję z mlekiem i chlebem na niekoniecznie jednolitą masę, przekładam do miski, dodaję jajko, oliwę, posiekaną pietruszkę, majeranek i wcześniej podsmażoną na oliwie cebulę. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję skrobię kukurydzianą, mieszam dłonią do uzyskania zwartej masy. Formuję okrągłe kotleciki, które panieruję lekko w bułce tartej.Smażę kotleciki po 3 minuty z każdej strony, po czym przykrywam patelnię pokrywką i na niewielkim ogniu smażę jeszcze ok. 10 minut. Podaję np. z sosem pieczarkowym.
Przepis autorski. 


ciecierzyca przed namoczeniem
różnica między suchą a namoczoną ciecierzycą :)









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger