Szukaj na blogu

Kotlety z siekanej wątróbki drobiowej z jabłkiem

  Dawno już myślałam o tym, żeby takie kotlety przygotować, może dlatego że nie lubię smaku samej wątróbki, ale lubię wątróbkę z przyprawami ;) W moich kotletach znajdziecie więc oczywiście cebulkę, jest też aromatyczny majeranek i jest jeszcze jabłko, które nadaje kotletom delikatny smak i lekką słodycz. Podane tradycyjnie, czyli z duszoną cebulką i ziemniakami - mnie smakowały wybornie. Bardzo smaczne są też na zimno.








Składniki:

0,5 kg wątróbki drobiowej
1 średnia cebula
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki mąki pszennej
1/2 jabłka
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Oczyszczoną wątróbkę siekam w małe kawałki (ok. pół cm), przekładam do miski. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i na niewielkiej ilości oleju doprowadzam do zeszklenia, przekładam ją do wątróbki. Dodaję majeranek, starte jabłko, jajko, mieszam. Dodaję bułkę tartą i mąkę - masa powinna być gęsta ( ale nie aż tak, by dało się kotleciki formować ręką). Doprawiam solą i pieprzem, łyżką układam na rozgrzanej patelni porcje masy. Smażę pod przykryciem po kilka minut z każdej strony (uwaga- kotlety pryskają ;). Podaję z podsmażoną cebulką i ziemniakami.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger