Surówka z pora, ogórka i mięty
Dzięki dodatkowi mięty i ogórka surówka- choć w dużej mierze składa się z pora- wcale nie jest ostra. Będzie idealnym dodatkiem do smażonych czy grillowanych mięs.
Składniki:
biała i jasnozielona część pora
3 ogórki gruntowe
kilka łodyżek szczypiorku
10 listków świeżej mięty
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, duża szczypta cukru
Przygotowanie:
Dokładnie myję pora i kroję go w cieniutkie plasterki, ogórki obieram ze skórki, kroję na pół i siekam w cienkie półplasterki. Siekam na paseczki liście mięty, czosnek przeciskam przez praskę, szczypior siekam - wszystkie warzywa wrzucam do miski. W oddzielnym naczyniu mieszam jogurt z sokiem z cytryny, doprawiam do smaku pieprzem, solą i cukrem, wlewam sos do warzyw, mieszam dokładnie. Surówka jest najlepsza, gdy składniki się dokładnie połączą - po 15, 20 minutach. Podaję do mięs.
Przepis autorski.
Składniki:
biała i jasnozielona część pora
3 ogórki gruntowe
kilka łodyżek szczypiorku
10 listków świeżej mięty
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, duża szczypta cukru
Dokładnie myję pora i kroję go w cieniutkie plasterki, ogórki obieram ze skórki, kroję na pół i siekam w cienkie półplasterki. Siekam na paseczki liście mięty, czosnek przeciskam przez praskę, szczypior siekam - wszystkie warzywa wrzucam do miski. W oddzielnym naczyniu mieszam jogurt z sokiem z cytryny, doprawiam do smaku pieprzem, solą i cukrem, wlewam sos do warzyw, mieszam dokładnie. Surówka jest najlepsza, gdy składniki się dokładnie połączą - po 15, 20 minutach. Podaję do mięs.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz