Sałatka z pomidorów i sera pleśniowego
Pomidory smakują mi tylko wtedy, gdy jest ich czas, czyli lato ;)
Są słodkie, soczyste, delikatne i pyszne. Ech, gdyby były takie przez cały rok...
Ale cieszmy się, póki się da!
Z pomidora odmiany bawole serce przygotowałam dziś lekką sałatkę, z ostrą nutką chili, aksamitnym serem i chrupiącymi oliwkami. Świetna kolacja!
Składniki na 1 osobę :
1 pomidor malinowy lub bawole serce ( jak najbardziej miąższysty)
5 pomidorków koktajlowych
ok. 20-30 g. sera pleśniowego typu camembert
2-3 zielone oliwki z zalewy
mała biała cebulka pokrojona w cieniutkie plasterki
bazylia
oliwa
sos balsamico
sól, czarny pieprz
suszone płatki chili
Przygotowanie:
Pomidora i ser kroję w dużą kostkę. Układam je w miseczce razem z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, posypuję rozdrobnioną w palcach na piórka cebulką i posiekaną bazylią, oprószam solą, pieprzem i płatkami chili. Delikatnie polewam balsamico i oliwą. Podaję z grzanką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz