Szukaj na blogu

Sałatka z pomidorów i sera pleśniowego

   Pomidory smakują mi tylko wtedy, gdy jest ich czas, czyli lato ;)
Są słodkie, soczyste, delikatne i pyszne. Ech, gdyby były takie przez cały rok...
 Ale cieszmy się, póki się da! 
Z pomidora odmiany bawole serce przygotowałam dziś lekką sałatkę, z ostrą nutką chili, aksamitnym serem i chrupiącymi oliwkami. Świetna kolacja! 





Składniki  na 1 osobę :

1 pomidor malinowy lub bawole serce ( jak najbardziej miąższysty) 
5 pomidorków koktajlowych
ok. 20-30 g. sera pleśniowego typu  camembert
2-3 zielone oliwki z zalewy
mała biała cebulka pokrojona w cieniutkie plasterki
bazylia
oliwa
sos balsamico
sól, czarny pieprz
suszone płatki chili
 Przygotowanie:
Pomidora i ser kroję w dużą kostkę. Układam je w miseczce razem z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, posypuję rozdrobnioną w palcach na piórka cebulką i posiekaną bazylią, oprószam solą, pieprzem i płatkami chili. Delikatnie polewam balsamico i oliwą. Podaję z grzanką.
Przepis autorski.



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Sałatka zamiast kanapki! Lato w pełni! Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Sałatka zamiast kanapki!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger