Przetwory: grzyby marynowane
W taki sposób marynowane grzybki chyba lubię najbardziej; dla mnie to najbardziej tradycyjny sposób przygotowania. Są jędrne i soczyste, i oczywiście jak wszelkie przetwory smakują najlepiej zimą.
Składniki:
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
2 łyżeczki soli
5 łyżeczek cukru
8 liści laurowych
6-8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
Grzyby:
ok. 1 kg świeżych grzybów leśnych
4 litry wody do gotowania grzybów
4 łyżki soli do gotowania grzybów
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby (jeśli są małe w całości, lub większe- łebki) gotuję przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, po czym odcedzam je i wkładam do wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotowuję i gotuję przez kilka minut. Zalewam grzyby, zakręcam słoiki i pasteryzuje je przez pół godziny. Gorące słoiki wyjmuję z garnka, dokręcam pokrywki, odwracam słoiki do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz