Szukaj na blogu

Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem

Dumny, pękaty, po brzegi wypełniony doskonałym smakiem. Pełen aksamitnego sera, z czosnkiem, i dodatkowo z masą chrupiących, pikantnych ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo, które dodają całości charakteru
Doskonały sam w sobie, a jako dodatek choćby do smażonej ryby - taki ziemniak będzie rarytasem na talerzu.







Składniki:

6 dużych ziemniaków
oliwa
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
duża szczypta posiekanego kopru
3 łyżki gładkiego twarożku
3 łyżki tartego żółtego sera
3 łyżki ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą i gotuję je ok. 20 minut w osolonej wodzie. Studzę. Odkrawam górną część i łyżeczką do wydrążania wyjmuję 3/4 miąższu.
W miseczce mieszam twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobniutko cebulą i koperkiem, doprawiam solą i pieprzem. Na dno wydrążonych ziemniaków wsypuję trochę startego żółtego sera, następnie po pół łyżeczki ziarenek Piekło-Niebo, wypełniam ziemniaka twarożkiem. Posypuję górę żółtym serem i ziarenkami i skrapiam oliwą. Tak przygotowane ziemniaki owijam w folię aluminiową, pozostawiając odkrytą górę. Wstawiam na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
Przepis autorski.










Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger