Placki warzywne
Te placki są przygotowane na wzór tradycyjnych, ziemniaczanych, ale składają się nie tylko z ziemniaków. W skład wchodzą właściwie 3 warzywa: ziemniaki, buraki i marchewka. Smak jest bardzo dobry, mam wrażenie że są lżejsze i delikatniejsze. Bardzo fajna alternatywa ;)
Składniki na 6 dużych placków:
2 średnie ziemniaki
1 mały czerwony burak, wcześniej ugotowany
1 średnia marchewka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ścieram warzywa na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam drobno, mieszam warzywa z jajkiem i mąką. Masa powinna być dość gęsta. Doprawiam ciasto solą i pieprzem, łyżką wykładam na patelnię z niewielką ilością oleju okrągłe placki i smażę je po 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały złotego koloru. Przekładam usmażone placki na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis autorski.
2 średnie ziemniaki
1 mały czerwony burak, wcześniej ugotowany
1 średnia marchewka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ścieram warzywa na tarce o grubych oczkach, pietruszkę siekam drobno, mieszam warzywa z jajkiem i mąką. Masa powinna być dość gęsta. Doprawiam ciasto solą i pieprzem, łyżką wykładam na patelnię z niewielką ilością oleju okrągłe placki i smażę je po 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały złotego koloru. Przekładam usmażone placki na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz