Szukaj na blogu

Fasolka szparagowa z boczkiem, cebulką i czosnkiem

  Sezon na fasolkę ciągle trwa, a jeśli przejadła Wam się już trochę przygotowana tradycyjnie, z masłem i bułką, wypróbujcie takiej: rumianej, z boczkiem, cebulką i czosnkiem. Podana z jajkiem sadzonym i szklanką maślanki będzie wyśmienita ! 





Składniki :
ok. 1 kg fasolki szparagowej ( dowolnej)
200 g. boczku wędzonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kilka zielonych liści selera
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Fasolę myję, ucinam końcówki, jeśli to konieczne obieram z twardych, łykowatych brzegów. Kroję w kawałki ok. 5 cm długości, gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie ( fasolka powinna pozostać jędrna), pozostawiam do wystudzenia. Boczek kroję w małą kosteczkę, smażę na wolnym ogniu aż się zrumieni, po czym dorzucam pokrojoną w taką samą kostkę cebulę i pod przykryciem duszę do momentu, gdy cebula się zeszkli. Zdejmuję boczek z cebulą z patelni, starając się pozostawić wytopiony tłuszcz. Na patelnię przekładam fasolkę i przewracając ją od czasu do czasu łopatką, smażę ją na złoto. Dodaję odłożone wcześniej boczek i cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i razem pod przykryciem duszę jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodaję posiekane selerowe listki.
Podaję z sadzonym jajkiem.
Przepis autorski.








Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger