Przetwory : sałatka z papryki
Nasz Muminek robi taką paprykę od lat, i zazwyczaj jeden czy dwa słoiczki przy każdej wizycie wędrowały do nas, aż postanowiłam, że zrobię sama zapas na jakiś czas. To bardzo łatwa sałatka, wystarczy właściwie tylko pokroić warzywa. Nie trzeba szykować żadnej zalewy, a jej smak pochodzi tylko i wyłącznie z papryki i odrobiny cebuli. Spróbujcie, a pewnie stwierdzicie tak jak i ja, że najprostsze często jest najlepsze.
Składniki:
1 kg różnych rodzajów papryki (najlepiej kolorowe)
kilka papryczek chili
5-6 cebul
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
olej
Przygotowanie:
Z dokładnie umytych papryk wycinam gniazda nasienne. Papryki kroję w paski lub niewielkie kawałki, papryczki chili w całości- razem z nasionami - siekam w ok. 1 cm. kawałki, cebule kroję na półplasterki i wszystko razem wrzucam do miski, doprawiam cukrem i solą, dokładnie mieszam. W wyparzonych słoikach (pojemność 0,9 l) układam warzywa do samej góry, lekko je dociskając. Do każdego słoika wlewam 3-4 łyżki oleju, zakręcam, pasteryzuję ok. godziny. Zawartość słoików zmniejszy się mniej więcej do 3/4. Pozostawiam słoiki do całkowitego wystygnięcia ( nie odwracam pokrywkami do dołu).
Składniki:
1 kg różnych rodzajów papryki (najlepiej kolorowe)
kilka papryczek chili
5-6 cebul
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
olej
Przygotowanie:
Z dokładnie umytych papryk wycinam gniazda nasienne. Papryki kroję w paski lub niewielkie kawałki, papryczki chili w całości- razem z nasionami - siekam w ok. 1 cm. kawałki, cebule kroję na półplasterki i wszystko razem wrzucam do miski, doprawiam cukrem i solą, dokładnie mieszam. W wyparzonych słoikach (pojemność 0,9 l) układam warzywa do samej góry, lekko je dociskając. Do każdego słoika wlewam 3-4 łyżki oleju, zakręcam, pasteryzuję ok. godziny. Zawartość słoików zmniejszy się mniej więcej do 3/4. Pozostawiam słoiki do całkowitego wystygnięcia ( nie odwracam pokrywkami do dołu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz