Surówka z białej kapusty
Taka suróweczka jest jedną z moich ulubionych, zwłaszcza do smażonej ryby. Chrupiąca, pachnąca zieloną pietruszką, lekko kwaskawa dzięki cytrynie, a jednocześnie słodka i delikatna.
Składniki:
1/2 małej główki białej kapusty
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 małej białej cebuli
1 jabłko
1 średnia marchewka
łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy
czarny świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję bardzo cienko, cebule kroję w cieniutkie piórka, marchewkę i jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami. Przekładam wszystko do dużej miski, dodaję sól i dokładnie mieszam dłonią, po czym odstawiam na 10 minut, by kapusta lekko zmiękła. Doprawiam surówkę sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki i olej, mieszam dokładnie. Podaję np. do smażonej ryby.
Przepis autorski.
Składniki:
1/2 małej główki białej kapusty
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 małej białej cebuli
1 jabłko
1 średnia marchewka
łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy
czarny świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję bardzo cienko, cebule kroję w cieniutkie piórka, marchewkę i jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami. Przekładam wszystko do dużej miski, dodaję sól i dokładnie mieszam dłonią, po czym odstawiam na 10 minut, by kapusta lekko zmiękła. Doprawiam surówkę sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki i olej, mieszam dokładnie. Podaję np. do smażonej ryby.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz