Placki cebulowo-dyniowe
Zaczynam sezon dyniowy :) Będzie dłuuugi, bo to jedno z moich ukochanych warzyw. Przygotowałam delikatne placuszki ze słodkiej dyni i równie słodkiej, duszonej cebuli, a żeby aż tak słodko nie było, znajdziecie w nich jeszcze szczypior i majeranek. Są świetne, smakowały mi bardzo z jogurtem greckim. Łatwy, tani, pyszny obiad.
Zapraszam też na:
placki warzywne
placuszki z kalafiora i twarożku
placuszki pieczarkowe
Składniki na 6-8 dużych placków:
3 duże białe cebule
3/4 szklanki dyni startej na grubych oczkach
kilka gałązek szczypiorku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w plastry, na łyżeczce oleju - na niewielkim ogniu duszę ją pod przykryciem, aż się zeszkli, będzie miękka i słodka. Szczypiorek siekam średnio drobno, wsypuję do miski, dodaję startą dynię, jajko, mąkę, majeranek i uduszoną cebulę. Mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Smażę duże, podłużne placki z obu stron na rumiano. Podaję z porcją gęstego jogurtu.
Przepis autorski.
Zapraszam też na:
placki warzywne
placuszki z kalafiora i twarożku
placuszki pieczarkowe
Składniki na 6-8 dużych placków:
3 duże białe cebule
3/4 szklanki dyni startej na grubych oczkach
kilka gałązek szczypiorku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w plastry, na łyżeczce oleju - na niewielkim ogniu duszę ją pod przykryciem, aż się zeszkli, będzie miękka i słodka. Szczypiorek siekam średnio drobno, wsypuję do miski, dodaję startą dynię, jajko, mąkę, majeranek i uduszoną cebulę. Mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Smażę duże, podłużne placki z obu stron na rumiano. Podaję z porcją gęstego jogurtu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz