Szukaj na blogu

Omlecik z pomidorami, bazylią i ziarenkami Piekło-Niebo

Omlet to chyba jedna z najłatwiejszych potraw, i nie ma się czym martwić jeśli tylko to się potrafi :) Wszak możliwości przygotowania omleta jest chyba tak wiele, jak rodzajów pizzy.
Moja propozycja jest bardzo prosta, tym niemniej gwarantuję doskonały smak, zapach i ucztę dla oczu ;)
Prześliczne ziarenka z przyprawy Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo nie tylko pięknie ozdabiają tę potrawę - one nadają jej cały ton! Są pikantne i ostre, a omlet jest idealnie zbalansowany zarówno pod kątem pikanterii jak i słodyczy, której dodają mu soczyste pomidory.
Świetne, wartościowe śniadanie czy popołudniowa przekąska, zachęcam ! 






Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 10 cm:
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka posiekanej bazylii
kilka czerwonych podłużnych pomidorków
1 mały ogórek gruntowy
sól, pieprz do smaku
2 łyżki przyprawy Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Oddzielam żółtko od białka, żółtko w miseczce dokładnie mieszam z mlekiem i mąką, doprawiam solą i pieprzem, dodaję bazylię, dosypuję ziarenka z przyprawy Piekło-Niebo, którą znajdziecie w Ziarenkowie. Białko ubijam na dość sztywną pianę, delikatnie dodaję do masy z żółtka, mieszam. Pomidorki kroję w grube plastry (ok. 1,5 cm). Na małą patelenkę (u mnie średnica 10 cm) wylewam oliwę, układam plastry pomidorów, lekko je solę i smażę przez 2-3 minuty. Wlewam połowę ciasta, posypuję ziarenkami Piekła-Nieba, układam plastry ogórka i wlewam pozostałe ciasto, przykrywam pokrywką i na niewielkim ogniu smażę dotąd, aż powierzchnia ciasta się zetnie. Gotowy omlecik odwracam szybkim ruchem na talerz (pomidorkami do góry). Posypuję bazylią i ziarenkami.
Przepis autorski.






Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger