Szczupak duszony w sosie warzywnym z pomidorami i bazylią
W moim rodzinnym domu, gdy byłam dzieckiem i nastolatką, zawsze było dużo ryb. Być może właśnie dlatego je bardzo lubię i darzę dużym szacunkiem - takim dla produktu :)
Lubię ryby zwyczajnie smażone, z patelni, ale też chętnie przygotowuję je w inny sposób: piekąc, dusząc, gotując na parze.
Świetnie smakują z różnymi dodatkami, więc warto to wykorzystać. Nie będę wspominać o wartościach odżywczych i korzyściach dla organizmu, to każdy słyszał. Po prostu: dla smaku warto pokusić się o przygotowanie kawałka ryby inaczej niż zwykle, choćby jak ja dzisiaj, a być może jakiś rybny niejadek zmieni zdanie ;)
Jedzmy ryby:)
Zapraszam również na pieczonego szczupaka (z masłem i czosnkiem)
Składniki:
ok. pół kg. mięsa ze szczupaka
2 duże cebule
2 pomidory
10 liści selera
łyżka posiekanej świeżej bazylii
olej do smażenia
1/3 szklanki mleka
2 łyżki zimnego masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szczupaka lekko solę i w kawałkach smażę na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut. Zdejmuję z patelni. Dzielę na małe kostki, starając się usunąć wszystkie ości. Na ten sam tłuszcz wykładam pokrojone w grubą kostkę cebule i pod przykryciem smażę je do momentu zeszklenia, po czym dodaję pokrojone pomidory i posiekane drobno liście selera. Doprawiam warzywa solą i pieprzem i już bez pokrywki duszę razem, aż sos się zredukuje. Dokładam wtedy do niego szczupaka, dolewam mleko i pod przykryciem duszę ok. 5 minut. Zdejmuję pokrywkę, dodaję masło i mieszam do momentu jego rozpuszczenia. Sos się zemulguje i zagęści. Na końcu wsypuję posiekaną bazylię. Podaję na gorąco z białym pieczywem.
Przepis autorski.
Lubię ryby zwyczajnie smażone, z patelni, ale też chętnie przygotowuję je w inny sposób: piekąc, dusząc, gotując na parze.
Świetnie smakują z różnymi dodatkami, więc warto to wykorzystać. Nie będę wspominać o wartościach odżywczych i korzyściach dla organizmu, to każdy słyszał. Po prostu: dla smaku warto pokusić się o przygotowanie kawałka ryby inaczej niż zwykle, choćby jak ja dzisiaj, a być może jakiś rybny niejadek zmieni zdanie ;)
Jedzmy ryby:)
Zapraszam również na pieczonego szczupaka (z masłem i czosnkiem)
Składniki:
ok. pół kg. mięsa ze szczupaka
2 duże cebule
2 pomidory
10 liści selera
łyżka posiekanej świeżej bazylii
olej do smażenia
1/3 szklanki mleka
2 łyżki zimnego masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szczupaka lekko solę i w kawałkach smażę na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut. Zdejmuję z patelni. Dzielę na małe kostki, starając się usunąć wszystkie ości. Na ten sam tłuszcz wykładam pokrojone w grubą kostkę cebule i pod przykryciem smażę je do momentu zeszklenia, po czym dodaję pokrojone pomidory i posiekane drobno liście selera. Doprawiam warzywa solą i pieprzem i już bez pokrywki duszę razem, aż sos się zredukuje. Dokładam wtedy do niego szczupaka, dolewam mleko i pod przykryciem duszę ok. 5 minut. Zdejmuję pokrywkę, dodaję masło i mieszam do momentu jego rozpuszczenia. Sos się zemulguje i zagęści. Na końcu wsypuję posiekaną bazylię. Podaję na gorąco z białym pieczywem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz