Czerwona cebula z rodzynkami i miodem
Jedliśmy dziś na obiad kacze piersi krótko smażone na patelni, czyli chyba najprostszy i najszybszy sposób na kaczkę. Nie miałam dziś czasu, obiad był szybki. Kaczka nie doczekała się portretu - miałam za to chwilę na zdjęcie cebuli, którą przygotowałam w kilka minut. Polecam, z kaczuchą smakowała wyśmienicie.
Składniki:
3 czerwone cebule
1 łyżeczka oleju
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżki rodzynek
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w cienkie plastry, na patelni rozgrzewam olej.
3 czerwone cebule
1 łyżeczka oleju
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki miodu
2 łyżki rodzynek
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w cienkie plastry, na patelni rozgrzewam olej.
Wrzucam pokrojone cebule, lekko je solę i smażę mieszając ok. 5 minut - przez chwilę na dużym ogniu, po czym go zmniejszam do małego.
Dodaję masło i przykrywam, smażę kilka minut, aż cebula się zeszkli.
Dodaję miód, majeranek i rodzynki, smażę jeszcze 2-3 minuty.
Doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz