Szukaj na blogu

Zasmażana czerwona kapusta (z jabłkiem i tymiankiem)

  Uwielbiam jej kolor i bardzo lubię jej smak. Dziś przygotowałam ją w trochę jesiennej odsłonie, z jabłkiem, tymiankiem i octem winnym. Jest lekko chrupiąca, ale jednocześnie delikatna w smaku.



Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
1 łyżeczka suszonego majeranku
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Dodatkowo:
wrzątek do sparzenia kapusty
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki octu z czerwonego wina
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę przekładam do garnka, skrapiam sokiem i zalewam wrzątkiem, zostawiam na 10 minut. W tym czasie na oleju podsmażam do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę, dodaję odcedzoną dokładnie kapustę. Dodaję masło, majeranek, tymianek i pokrojone w plasterki obrane jabłko, lekko oprószam solą i pieprzem, przykrywam i duszę ok. 10 minut. Dodaję ocet do smaku, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger