Bułki na gorąco z pikantnym farszem
Bułki przepyszne! Nie tylko do przegryzienia ot tak, ale również na obiad, np. z czerwonym barszczem będą idealne. Nie podaję dokładnych proporcji farszu, bo jak to zwykle bywa robiłam go z resztek - poza tym i tak każdy przyprawi go wg własnego gustu.
Składniki:
Ciasto na 4 porcje:
10 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki śmietany 18%
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka mąki + 1 łyżka do drożdży
odrobina ciepłej wody
3 łyżki oleju
Farsz:
kukurydza z puszki
czerwona fasolka z puszki
żółty ser
cebula
orzechy włoskie
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
trochę oleju do smażenia cebuli
mąka do podsypania
mleko do posmarowania
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ciasto: pokruszone drożdże ucieram w dużej misce z lekko podgrzaną śmietaną, cukrem i łyżką mąki, odstawiam pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podrośnie dodaję przesypaną mąkę, sól i olej, łyżką mieszam do połączenia się składników. Jeśli trzeba dodaję odrobinę ciepłej wody - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiam je kilka minut, po czym znowu przykrywam miskę i odstawiam na godzinę.
Farsz: obraną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie oleju, mieszam z pozostałymi składnikami, doprawiam do smaku.
Gdy ciasto wyrośnie szybko je zagniatam, dzielę na 4 równe części. Każdą część rozwałkowuję w prostokąt (jakieś 8 na 14 cm), na układam na środku wzdłuż całego prostokąta porcję farszu (nie za dużo) i sklejam dokładnie tak, by powstała podłużna bułka. Bułki układam na natłuszczonej blasze, smaruję mlekiem i posypuję ziołami prowansalskimi. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Podaję na gorąco.
Ciasto na 4 porcje:
10 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki śmietany 18%
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka mąki + 1 łyżka do drożdży
odrobina ciepłej wody
3 łyżki oleju
Farsz:
kukurydza z puszki
czerwona fasolka z puszki
żółty ser
cebula
orzechy włoskie
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
trochę oleju do smażenia cebuli
mąka do podsypania
mleko do posmarowania
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ciasto: pokruszone drożdże ucieram w dużej misce z lekko podgrzaną śmietaną, cukrem i łyżką mąki, odstawiam pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podrośnie dodaję przesypaną mąkę, sól i olej, łyżką mieszam do połączenia się składników. Jeśli trzeba dodaję odrobinę ciepłej wody - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiam je kilka minut, po czym znowu przykrywam miskę i odstawiam na godzinę.
Farsz: obraną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie oleju, mieszam z pozostałymi składnikami, doprawiam do smaku.
Gdy ciasto wyrośnie szybko je zagniatam, dzielę na 4 równe części. Każdą część rozwałkowuję w prostokąt (jakieś 8 na 14 cm), na układam na środku wzdłuż całego prostokąta porcję farszu (nie za dużo) i sklejam dokładnie tak, by powstała podłużna bułka. Bułki układam na natłuszczonej blasze, smaruję mlekiem i posypuję ziołami prowansalskimi. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz