Surówka z czerwoną kapustą, pekinką i marchewką
Zachciało mi się surówki z czerwonej kapusty, bo bardzo dawno jej nie jedliśmy. Czerwoną połączyłam z kapustą pekińską, słodką marchewką i soczystą mandarynką, a dressing powstał ze świeżo wyciśniętego soku z mandarynki i odrobiny oleju. Do smaku posiekana natka pietruszki, szczypta cukru, świeżo zmielony czarny pieprz - po prostu pycha :)
Składniki (proporcje):
3 części: czerwona kapusta
2 części: kapusta pekińska
1 część: marchewka
3-4 cząstki mandarynki
sok z połowy mandarynki
posiekana natka zielonej pietruszki
olej
Sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Obie kapusty szatkuję jak najcieniej, marchewkę ścieram na drobnej tarce. Do miski przekładam czerwoną kapustę, oprószam ją lekko solą i duszę przez chwilę, by puściła sok. Odstawiam miskę na 10 minut, by kapusta zmiękła. Dodaję kapustę pekińską, startą marchewkę i porwane lub pokrojone na kawałeczki cząstki mandarynki. Dolewam sok z mandarynki, dodaję posiekaną natkę, troszkę oleju, szczyptę cukru i pieprz. Mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym ewentualnie dosalam.
Przepis autorski.
Składniki (proporcje):
3 części: czerwona kapusta
2 części: kapusta pekińska
1 część: marchewka
3-4 cząstki mandarynki
sok z połowy mandarynki
posiekana natka zielonej pietruszki
olej
Sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Obie kapusty szatkuję jak najcieniej, marchewkę ścieram na drobnej tarce. Do miski przekładam czerwoną kapustę, oprószam ją lekko solą i duszę przez chwilę, by puściła sok. Odstawiam miskę na 10 minut, by kapusta zmiękła. Dodaję kapustę pekińską, startą marchewkę i porwane lub pokrojone na kawałeczki cząstki mandarynki. Dolewam sok z mandarynki, dodaję posiekaną natkę, troszkę oleju, szczyptę cukru i pieprz. Mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym ewentualnie dosalam.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz