Kremowy sos pieczarkowy
Dodatek żółtka, słodkiej śmietanki i masła sprawia, że smak sosu jest bardzo delikatny, a konsystencja aksamitna. Taki sos to uniwersalny dodatek do wielu dań i może przyda się komuś mój przepis :) Zazwyczaj pieczarki kroję tak jak dziś, w cienkie plasterki, ale można je również zetrzeć na grubej tarce.
Składniki:
0,5 kg niewielkich pieczarek
2 cebule
5-6 cm jasnej części pora
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
200 g. słodkiej śmietanki 30%
1 żółtko
sól, pieprz do smaku
ewentualnie posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Drobno siekam cebulę i pora, umyte i osuszone pieczarki kroję w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pora, lekko solę i smażę pod przykryciem kilka minut, aż się zeszklą. Dodaję pieczarki i bez pokrywki smażę aż odparuje większość wody, po czym dodaję masło i przykrywam patelnię. Śmietankę mieszam dokładnie z żółtkiem, wlewam do podduszonych pieczarek, doprawiam sos solą i pieprzem do smaku. Można pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki.
Przepis autorski.
0,5 kg niewielkich pieczarek
2 cebule
5-6 cm jasnej części pora
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
200 g. słodkiej śmietanki 30%
1 żółtko
sól, pieprz do smaku
ewentualnie posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Drobno siekam cebulę i pora, umyte i osuszone pieczarki kroję w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pora, lekko solę i smażę pod przykryciem kilka minut, aż się zeszklą. Dodaję pieczarki i bez pokrywki smażę aż odparuje większość wody, po czym dodaję masło i przykrywam patelnię. Śmietankę mieszam dokładnie z żółtkiem, wlewam do podduszonych pieczarek, doprawiam sos solą i pieprzem do smaku. Można pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz