Kotlety z jajek z ryżem
Wymyśliłam dziś tani obiad z wykorzystaniem ryżu, który został mi po przygotowywaniu gołąbków. W połączeniu z jajkami, kapustą pekińską i przyprawami można stworzyć wspaniałe bezmięsne kotlety.
Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu (100 g)
5 jajek
2 łyżki tartego żółtego sera
1 średnia marchewka
niewielki kawałek kapusty pekińskiej
1 mała cebula
duża szczypta curry
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Trzy jajka gotuję na twardo i drobno siekam, dodaję do ryżu. Dodaję też poszatkowaną drobniutko kapustę i przesmażoną do zeszklenia, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję surowe jajka, ser, startą na drobnej tarce marchewkę. Wyrabiam masę dłonią, doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą curry. Formuję kotlety, każdy panieruję w bułce tartej i smażę z obu stron po 5 minut na średnim ogniu.
Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu (100 g)
5 jajek
2 łyżki tartego żółtego sera
1 średnia marchewka
niewielki kawałek kapusty pekińskiej
1 mała cebula
duża szczypta curry
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Trzy jajka gotuję na twardo i drobno siekam, dodaję do ryżu. Dodaję też poszatkowaną drobniutko kapustę i przesmażoną do zeszklenia, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję surowe jajka, ser, startą na drobnej tarce marchewkę. Wyrabiam masę dłonią, doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą curry. Formuję kotlety, każdy panieruję w bułce tartej i smażę z obu stron po 5 minut na średnim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz