Szukaj na blogu

Sałatka z cieciorką i czosnkiem

  Dawno nie zrobiłam żadnej sałatki, a tak je lubię. Wiecie, w sumie to w ogóle rzadko o nich pamiętam, a ilekroć sobie przypomnę i zrobię jakaś, obiecuję sobie że będą u nas częściej. Zwłaszcza że można przygotować takie pyszności z przeróżnych składników. Sprawdzą się zawsze warzywa w puszce, które chyba każdy z nas ma gdzieś w kuchennych zakamarkach.




Składniki:
1 puszka cieciorki (400 g)
1 puszka białej fasolki (400 g)
1 niewielka cebula
1 czerwona papryka
100 g. żółtego sera
kilka pokrojonych patisonów z zalewy (ewentualnie inne pikantne warzywa, choćby korniszony)
Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  Odsączam cieciorkę i fasolkę na sicie, przekładam do miski. Ser kroję w niewielką kostkę, podobnie czerwoną paprykę. Siekam drobno patisony i cebulkę. Mieszam składniki sosu: jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Łączę go z pozostałymi składnikami. Sałatka powinna przed podaniem postać 2-3 godziny w lodówce.
Przepis autorski.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger