Pieczeń - klops z wołowiny
Znowu upiekłam coś na kanapki, zresztą przy okazji innej pieczeni, którą pokażę Wam później. Tym razem to pikantny klops wołowy, doprawiony musztardą, sosem teriyaki i sporą ilością czarnego pieprzu, pieczony w plastrach wędzonego boczku.
Składniki:
200 g. mielonej wołowiny
drobniutko posiekana kapusta pekińska - ilość wg uznania
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki wody mineralnej
3 łyżki sosu teriyaki
1 drobno posiekana cebula
1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżka musztardy dijon
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
Dodatkowo:
długie plastry wędzonego boczku do zawinięcia
kilka kawałków czerwonej pieczonej papryki
Przygotowanie:
W misce wyrabiam bardzo dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawiam do smaku. Z masy formuję wałek i układam go na rozłożonych plastrach boczku, na górze układam pociętą w paseczki paprykę. Zawijam wszystko w rulon i ściśle pakuję w folię aluminiową - nakłuwam ją w kilku miejscach. Piekę w 180 stopniach przez ok. godzinę, po czym pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski.
Składniki:
200 g. mielonej wołowiny
drobniutko posiekana kapusta pekińska - ilość wg uznania
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki wody mineralnej
3 łyżki sosu teriyaki
1 drobno posiekana cebula
1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżka musztardy dijon
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
Dodatkowo:
długie plastry wędzonego boczku do zawinięcia
kilka kawałków czerwonej pieczonej papryki
Przygotowanie:
W misce wyrabiam bardzo dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawiam do smaku. Z masy formuję wałek i układam go na rozłożonych plastrach boczku, na górze układam pociętą w paseczki paprykę. Zawijam wszystko w rulon i ściśle pakuję w folię aluminiową - nakłuwam ją w kilku miejscach. Piekę w 180 stopniach przez ok. godzinę, po czym pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz