Pieczeń z czerwoną papryką (do obiadu i na kanapki)
Soczysta, pyszna pieczeń z dodatkiem czerwonej papryki. Na obiad będzie podana z sosem pieczarkowym, a resztę zjemy na zimno do kanapek.
Składniki:
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3-4 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Do dużej miski przekładam zmielone mięso.
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3-4 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Do dużej miski przekładam zmielone mięso.
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z 3 łyżkami oleju, lekko solę i smażę do zeszklenia.
Pozbawioną nasion paprykę siekam drobno i dodaję do cebuli, podsmażam jeszcze kilka minut razem, po czym wszystko razem przekładam do mięsa.
Do miski dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, majeranek, pieprz ziołowy i sól do smaku.
Mieszam składniki, aż się dokładnie połączą, po czym dosypuję bułkę tartą i dłonią wyrabiam masę przez kilka minut.
Podłużną foremkę natłuszczam masłem i posypuję bułką tartą, przekładam do niej masę mięsną, dokładnie ugniatam łyżką i wyrównuję powierzchnię.
Posypuję górę mielonym czarnym pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz