Marchewka zasmażana (z gałką muszkatołową)
Oto jeden z moich sposobów na podanie marchewki do obiadu - uduszona na maśle, z jasną zasmażką na cebulce, doprawiona odrobiną octu winnego i gałką muszkatołową.
Składniki:
3 średniej wielkości marchewki
1 niewielka cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
odrobina białego octu winnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewki obieram i ścieram na drobnej tarce, przekładam do rondelka z rozpuszczoną łyżką masła, szczyptą soli i mlekiem.
Przykrywam i mieszając duszę ok. 5 minut.
W tym czasie na pozostałym maśle przesmażam do zeszklenia bardzo drobno pokrojoną cebulę, a potem dodaję do niej mąkę i jeszcze chwilkę podsmażam razem.
Zawartość patelni przekładam do marchewki, mieszam dokładnie, doprawiam do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i octem.
1 komentarz:
Świetne podanie marchewki :)
Prześlij komentarz