Szukaj na blogu

Dorsz pieczony z ziołami i serem

 Lubię pieczoną rybę - i dorsz również mnie nie zawiódł :) Delikatny w smaku, w połączeniu z ziołami, czosnkiem i pomidorem, a na dodatek zapieczony z mozzarellą - rewelacja :) 


Składniki:
po 1-2 filety z dorsza na osobę (ze skórą)
1 pomidor
5 ząbków czosnku
15-20 listków świeżej bazylii
kilkanaście gałązek świeżego oregano
skórka otarta z połowy cytryny
2-3 łyżki startej mozzarelli
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dorsza myję i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania smaruję oliwą, wykładam zioła (trochę zostawiam), pomidor pokrojony w plastry i obrane ząbki czosnku - te w całości. Lekko polewam wszystko oliwą i układam filety (skórą do dołu). Posypuję rybę startą skórką cytrynową, wykładam resztę ziół i jeszcze raz wszystko lekko polewam oliwą. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę przez 20 minut w temperaturze 190 stopni C, po czym posypuje rybę serem i zapiekam jeszcze kilka minut. Podaję na gorąco z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
                    
                     

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger