Łosoś pieczony z jajkiem na puree z ziemniaków i brokuła
Upiekłam łososia na puree z ziemniaków i brokuła, które bardzo pasuje do tej delikatnej w smaku ryby. Mocniejszym akcentem smakowym jest czosnek, a jajko z płynnym żółtkiem świetnie dopełnia całą potrawę. Całość jest lekka i bardzo smaczna :)
10 średnich ziemniaków
1 mały brokuł
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka masła
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotuję do miękkości obrane ziemniaki i różyczki brokuła (w oddzielnych garnkach), ubijam je razem na puree, doprawiam masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, wykładam puree, lekko polewam je oliwą. Umyty i osuszony filet z łososia oprószam solą i pieprzem i smażę przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą - skórą do dołu. Gdy skórka zrobi się rumiana, przekładam fileta na wyłożone wcześniej puree (także skórką do dołu), na powierzchni układam plasterki czosnku, polewam oliwą, i piekę ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po tym czasie wbijam jajka, oprószam je solą i pieprzem, wstawiam do piekarnika (temp. 210 stopni- termobieg) na 10-15 minut, by się ścięły. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Składniki:
filet z łososia atlantyckiego (ok. 400 -500 g)10 średnich ziemniaków
1 mały brokuł
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka masła
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotuję do miękkości obrane ziemniaki i różyczki brokuła (w oddzielnych garnkach), ubijam je razem na puree, doprawiam masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, wykładam puree, lekko polewam je oliwą. Umyty i osuszony filet z łososia oprószam solą i pieprzem i smażę przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą - skórą do dołu. Gdy skórka zrobi się rumiana, przekładam fileta na wyłożone wcześniej puree (także skórką do dołu), na powierzchni układam plasterki czosnku, polewam oliwą, i piekę ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Po tym czasie wbijam jajka, oprószam je solą i pieprzem, wstawiam do piekarnika (temp. 210 stopni- termobieg) na 10-15 minut, by się ścięły. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz