Pikantne skrzydełka pieczone z jabłkiem
Skrzydełka były moją ulubioną częścią kurczaka w dzieciństwie, bo jak przekonywałam Mamę, to śliskie mięso:) Choć dziś brzmi to dziwnie, to miałam na myśli prawdopodobnie, że soczyste ;) W dalszym ciągu je lubię, zwłaszcza pieczone - dziś przygotowałam skrzydełka w wersji dość pikantnej, ale na złamanie tej pikanterii świetnie zaradziło jabłko - w trakcie pieczenia dzięki niemu wytwarza się pyszny sos.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 jabłka
kilkanaście listków świeżej bazylii
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
4-5 ząbków czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Umyte skrzydełka dzielę na 2 części, odrzucając końcówki. Mieszam w miseczce: sól, pieprz cayenne, czerwoną paprykę, majeranek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek - powstałą mieszanką dokładnie nacieram kawałki mięsa. Na dno naczynia do pieczenia wlewam kilka łyżek oliwy i wykładam pokrojone w grube plastry jabłka oraz kilka liści bazylii, a następnie wykładam skrzydełka. Dokładam pozostałe liście bazylii, wszystko lekko polewam oliwą, przykrywam naczynie (np. folią aluminiową) i w temperaturze 210 stopni piekę ok. 40 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 25 minut, by mięso się zarumieniło. Podaję np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis autorski.
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 jabłka
kilkanaście listków świeżej bazylii
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
4-5 ząbków czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Umyte skrzydełka dzielę na 2 części, odrzucając końcówki. Mieszam w miseczce: sól, pieprz cayenne, czerwoną paprykę, majeranek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek - powstałą mieszanką dokładnie nacieram kawałki mięsa. Na dno naczynia do pieczenia wlewam kilka łyżek oliwy i wykładam pokrojone w grube plastry jabłka oraz kilka liści bazylii, a następnie wykładam skrzydełka. Dokładam pozostałe liście bazylii, wszystko lekko polewam oliwą, przykrywam naczynie (np. folią aluminiową) i w temperaturze 210 stopni piekę ok. 40 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 25 minut, by mięso się zarumieniło. Podaję np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz