Surówka z rzodkwi i ogórka
Zachmurzyło się niebo i zapłakało, wiosna się schowała. Ale mimo wszystko zapraszam na łąkę, na mojej już jest zielono, bardzo kolorowo, a na dodatek zdrowo i smacznie ;)
Składniki:
kawałek białej rzodkwi
1-2 rzodkiewki
kawałek świeżego zielonego ogórka
kawałek czerwonej papryki
kilka listków rukoli
sól, pieprz do smaku
ewentualnie jogurt naturalny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję. Rzodkiew obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami, podobnie robię z rzodkiewką. Szklaną (przezroczystą) miseczkę wykładam listkami rukoli, także z boków, by były widoczne, a następnie układam warstwy: startej białej rzodkwi, cienko pokrojonego ogórka i startej rzodkiewki. Powierzchnię surówki posypuję drobnymi kosteczkami papryki i ogórka, oprószam solą i pieprzem. Można dodać jogurt.
Przepis autorski.
Składniki:
kawałek białej rzodkwi
1-2 rzodkiewki
kawałek świeżego zielonego ogórka
kawałek czerwonej papryki
kilka listków rukoli
sól, pieprz do smaku
ewentualnie jogurt naturalny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję. Rzodkiew obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami, podobnie robię z rzodkiewką. Szklaną (przezroczystą) miseczkę wykładam listkami rukoli, także z boków, by były widoczne, a następnie układam warstwy: startej białej rzodkwi, cienko pokrojonego ogórka i startej rzodkiewki. Powierzchnię surówki posypuję drobnymi kosteczkami papryki i ogórka, oprószam solą i pieprzem. Można dodać jogurt.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz