Szukaj na blogu

Udka pieczone z porem i śmietanką

  Dziś mam propozycję kurczaka pieczonego ze śmietanką i porem - w czasie pieczenia wytwarza się pyszny, pachnący lekko curry i czosnkiem sos, który po zmiksowaniu tworzy cudowną, kremową emulsję. Mięso jest mięciutkie  i delikatne, a całość pyszna np. razem z ubitymi z odrobiną masła ziemniakami. 





Składniki:
6-8 udek z kurczaka
1 duży por
2 ząbki czosnku
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
3-4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 płaska łyżka soli
duża szczypta curry
pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umytego pora (jasnozieloną część) kroję w grube plastry, a te na pół. Na dno naczynia do zapiekania wlewam olej, wykładam pora. Układam umyte i osuszone kawałki kurczaka, oprószam je solą i pieprzem. Na mięsie układam masło w kawałkach, wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i piekę ok. 30 minut, a następnie dorzucam posiekany czosnek, wlewam śmietankę wymieszaną z curry i szczyptą soli,  przykrywam folią aluminiową i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię, wyjmuję na chwilę mięso, blenduję sos, z powrotem wkładam mięso i całość przez kilka minut piekę np. pod grillem, by mięso się ładnie zarumieniło. Podaję z ziemniakami z wody, z ryżem lub makaronem.
Przepis autorski.


                  

                        




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger